Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 8 από 8

Θέμα: Σπονδυλική Στήλη

 1. #1
  ..::Cs aDMiNiSTRaToR::.. Το avatar του χρήστη cs_panos
  Εγγραφή
  12-12-2006
  Περιοχή
  Αθήνα
  Μηνύματα
  3.093

  ?????????? ?????

  * Η σπονδυλική στήλη σας επιτρέπει:περπάτημα, κάθισμα, ορθοστασία, σήκωμα, λύγισμα, εργασία, παιχνίδι και ύπνο.
  Αλλά..τα προβλήματα με τη μέση σας μπορούν να σημαίνουν
  * αδιαθεσία
  * πόνους
  * χάσιμο χρόνου
  * δαπάνες
  * αναπηρία

  Η μέση είναι το τμήμα εκείνο του σώματος που τραυματίζεται ευκολότερα.
  Ενα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων θα υποφέρει από οσφυαλγία κάποτε στη ζωή του. Ο καθένας μπορεί να προσβληθεί: άντρες, γυναίκες, υπάλληλοι, εργάτες, γέροι, νέοι.

  Ομως μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη των τραυματισμών στη μέση είναι πολύ ευκολότερη από τη θεραπεία.

  Η ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΑΣ ΣΤΗΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  Περιλαμβάνει:

  * Τους 33 ή 34 Σπονδύλους. Οι 24 στο επάνω τμήμα της χωρίζονται από δίσκους που ενεργούν σαν προφυλακτήρες.
  * Τον νωτιαίο μυελό. Ενα κορδόνι από νεύρα. Εχει πάχος 1,25 εκ.και μήκος 45 εκ. Είναι ο συντονιστής όλων των κινήσεων κάτω από το επίπεδο του λαιμού.
  * Τα νεύρα. 31 ζευγάρια που διακλαδίζονται από τον νωτιαίο μυελό, μεταδίνουν πληροφορίες στον εγκέφαλο και εντολές στους μυς.
  * Τους μυς. 400 τον αριθμό, παράγουν την κίνηση προς κάθε κατεύθυνση. Προσδένονται στα οστά με περίπου 1000 τένοντες.

  ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΝ ΤΗ ΜΕΣΗ

  1. Υπερένταση/Κόπωση μπορούν να προσβάλουν την σπονδυλική στήλη, τους μυς και τις κλειδώσεις από πάνω μέχρι κάτω στη ράχη.
  2. Σπασμένος σπόνδυλος μπορεί να τραυματίσει τον νωτιαίο μυελό και να προκα-λέσει απώλεια κινητικότητας και αίσθησης κάτω από την περιοχή του τραυματισμού.
  3. Θλάση δίσκου μπορεί να συμπιέσει το σπονδυλικό νεύρο, προκαλώντας πόνο χαμηλά στη μέση και στα κάτω άκρα.
  4. Τραυματισμός/Ασθένεια όπως μόλυνση ή αρθρίτιδα μπορούν να εξασθενίσουν τη μέση, να οδηγήσουν σε τράβηγμα, σπάσιμο ή θλάση δίσκου.

  Τα αίτια γιΆαυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν:

  1. Τη μέτρια φυσική κατάσταση που σε κάνει επιρρεπή σε τραυματισμό.
  Νωχελική στάση- Θεληματική κατάπτωση, κυρτοί ώμοι, ο ένας γοφός ψηλότερα απΆτον άλλο μπορούν να προκαλέσουν πισωβαρή στάση, υπερβολικό κύρτωμα προς τα εμπρός του κάτω μέρους της σπονδυλικής στήλης.

  o Ελλιπής άσκηση του σώματος- Οι περισσότεροι πόνοι της μέσης οφείλονται στην έλλειψη σωματικής άσκησης. Οι αδυνατισμένοι ραχιαίοι και κοιλιακοί μυς δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να πέφτει προς τα πίσω το βάρος του σώματος και νΆαδυνατίζουν οι κλειδώσεις.
  o Υπερβολικό βάρος- Η πληθωρική κοιλιά τραβάει συνέχεια προς τα εμπρός τους μυς της ράχης, τεντώνει και εξασθενεί τους μυς της κοιλιάς. Αυτό είναι μια από τις σοβαρότερες αιτίες για την πισωβαρή στάση του σώματος και τα προβλήματα μέσης που συνεπάγεται.
  * Η λύση;
  o Υποβάλλεστε σε τσεκ-απ και ζητάτε τη συμβουλή γιατρού για τον τρόπο που θα βελτιώστε τη στάση του σώματος.
  o Κρατάτε το κεφάλι ψηλά, μέσα το στομάχι, τους γοφούς γυρισμένους μπροστά για νΆαποφεύγετε τα προβλήματα με το ρίξιμο πίσω του κορμιού.
  o Αποκτήστε φόρμα. Προσπαθείστε να τρέξετε, να κολυμπήσετε. Με το μαλακό όμως. Εντείνετε προοδευτικά την πρασπάθειά σας. Επιβραδύνετε το ρυθμό εργασίας ή διακόπτετε αν πονάτε.
  o Προσέχετε το βάρος σας.Καταναλώνετε τροφές με ποικιλία και με μέτρο. Αποφεύγετε την πολυφαγία και τα βαριά φαγητά τρώτε λιγότερα λίπη και γλυκά.
  * Δοκιμάστε αυτές τις 6 απλές κινήσεις για να βοηθήσετε τη μέση σας
  o Σύσφιξη σε πρηνή θέση (μπρούμυτα). Ξαπλώστε μπρούμυτα με το κεφάλι νΆ ακουμπάει στα χέρια. Σφίγγετε τους μυς των γλουτών. Κρατηθείτε έτσι 2ΆΆ. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε.
  o Γέρσιμο της λεκάνης. Ξαπλώστε ανάσκελα, με λυγισμένα τα γόνατα και τα πέλματα να εφάπτονται στο πάτωμα. Σφίξτε το στομάχι και τους γλουτούς. Κρατηθείτε έτσι 5ΆΆ.Χαλαρώστε. Επαναλάβετε.
  o Κάμψη γόνατος. Ξαπλώστε στο πλάι, με λυγισμένα γόνατα και στηριγμένο το κεφάλι σε προσκέφαλο. Σηκώστε το γόνατο με λύγισμα προς το στήθος. Κρατηθείτε έτσι 5ΆΆ.Χαλαρώστε. Συνεχίστε σηκώνοντας και λυγίζοντας το άλλο γόνατο.
  o Ανύψωση γονάτων. Ξαπλώστε ανάσκελα, με λυγισμένα τα γόνατα. Πιάστε τα γόνατα σταθερά με τα χέρια και τραβήξτε τα προς το στήθος. Αγγίξτε με το μέτωπο τα γόνατα. Κρατηθείτε, χαλαρώστε, επαναλάβετε.
  o Ανύψωση ποδιού. Ξαπλώστε ανάσκελα, με λυγισμένο το ένα γόνατο και τους βραχίονες στα πλευρά. Σηκώστε ίσια επάνω το ένα πόδι όσο φτάνετε ψηλά, δίχως υπερβολική προσπάθεια. Κατεβάστε το πόδι αργά, αργά, χαλαρώστε, επαναλάβετε. Αλλάξτε πόδι.
  o Το ποδήλατο. Ξαπλώστε ανάσκελα και σηκώστε τα πόδια σε ύψος 90 μοίρες από το πάτωμα. Κινείτε τα πόδια όπως όταν κάνετε ποδήλατο. Συνεχίστε έτσι για 5 λεπτά.
  o (Εάν αισθάνεστε πόνο στη μέση ή στην πλάτη γενικότερα, προτού επιχειρήσετε αυτές τις ασκήσεις ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΘΕΙΤΕ ΓΙΑΤΡΟ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ).

  2. Τη χρόνια καταπόνηση που οφείλεται στην κακή στάση:
  Οποιαδήποτε εργασία που επιβάλλει να κάθεστε ή να στέκεστε όρθιος σκύβοντας λίγο προς τα μπρος, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει…

  * Υπερβολικό ζόρισμα των μυών. Το μερικό σκύψιμο μπροστά δίχως να αλλάζουμε στάση, ή το να φτάνουμε κατΆ ευθείαν προς τα μπρος, προκαλούν τράβηγμα στην πλάτη από τα δεξιά και τα αριστερά. Όταν σκύβουμε μονόπαντα ασκούμε πίεση στην αντίθετη μεριά.
  * Μικρότερη αντοχή στις καταπονήσεις. Καθώς συνεχίζεται η χρόνια υπερένταση, οι μυς χάνουν από την ικανότητά τους να αντέχουν στη σκληρή δοκιμασία. Έτσι γίνονται περισσότερο ευπρόσβλητοι από κάθε είδους πάθηση και να δημιουργείται με αυτό τον τρόπο ένας φαύλος κύκλος.
  * Γενική κόπωση, αδυναμία. Όταν εργαζόμαστε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολύ σκληρά ή κρατάμε τη ράχη στην ίδια πάντα θέση, μπορούμε να οδηγηθούμε σε κουρασμένους μυς, σε εξασθένιση και σε απώλεια του πλήρους ελέγχου των κινήσεων μας. Έτσι γινόμαστε περισσότερο ευπρόσβλητοι σε παθήσεις της μέσης.

  Η λύση είναι να προλαβαίνεις ή να ανακουφίζεσαι από την κόπωση και την υπερένταση κάνοντας τα παρακάτω:

  * ¶λλαζε θέση τακτικά. Όταν δουλεύεις όρθιος, μετατόπιζε το βάρος σου με εναλλαγή των ποδιών σε υποπόδιο.
  * Τεντώσου. Πιάσε το σβέρκο με τα χέρια με τράβηγμα των αγκώνων προς τα πίσω. Μετά κάνε κάμψη προς τα εμπρός ώσπου να οριζοντιωθεί η ράχη σου.
  * Ρύθμιζε τα ύψη εργασίας. Για να αποφεύγεις το υπερβολικό σκύψιμο ή το υπερβολικό τέντωμα.
  * Χαλάρωσε. ¶φησε τους μυς στο λαιμό και τους ώμους να καθίσουν και κάνε περιστροφές του κεφαλιού αφήνοντάς το να πέφτει ελεύθερα μπροστά.

  Μάθε να ξεκουράζεις τους μυς σου την ώρα που…

  * Στέκεσαι- Να στέκεσαι ολόισια, με το κεφάλι ψηλά, το πηγούνι προς τα μέσα, πλάκα την κοιλιά, μαζεμένους τους γοφούς, με το στήθος ελαφρά ανυψωμένο και προτεταμένο. Όταν σκύβεις προς τα εμπρός, λύγιζε ελαφρά τα γόνατα.
  * Κάθεσαι- Κράτα τα γόνατα πιο ψηλά από τους γοφούς. Να χρησιμοποιείς ένα χαμηλό υποπόδιο για ένα ελαφρό ανασήκωμα των ποδιών. Σταύρωνε τα γόνατα για προσωρινή ανακούφιση (με συχνή εναλλαγή). Η μέση σου να ακουμπά ολόκληρη στη ράχη του καθίσματος.
  * Κοιμάσαι- Να κοιμάσαι σε σκληρό στρώμα ή να παρεμβάλεις σανίδες ανάμεσα στις σούστες και το στρώμα. Πλάγιαζε επάνω στο πλευρό με τους γοφούς και τα γόνατα διπλωμένα, ή σε στάση ανάσκελα μΆ ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα ή στα πόδια χαμηλά. Απόφευγε να κοιμάσαι πάνω στο στομάχι.

  Οι μισές περίπου από τις παθήσεις της ράχης, οφείλονται στο λανθασμένο τρόπο ανύψωσης βάρους.

  Μάθε πώς να σηκώνεις βάρη με ασφάλεια

  ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

  1. Στάσου κοντά. Έχε σταθερή στήριξη, με τα πόδια ανοιχτά στην κάθε πλευρά του φορτίου.
  2. Κοντοκάθησε. Φτάσε πάνω από το φορτίο. Κράτα ίσια την πλάτη. Λύγισε τα γόνατα.
  3. Συγκράτησε το αντικείμενο σταθερά. Σιγουρέψου ότι η λαβή σου δεν θα ξεγλιστρήσει.
  4. Πάρε εισπνοή. Οι φουσκωμένοι με αέρα πνεύμονες βοηθάνε να στηριχτεί η σπονδυλική στήλη.
  5. Ανύψωνε με τα πόδια. Τέντωσε αργά τα πόδια σου. Όταν ισιώσουν, παίρνεις ξανά την κατακόρυφη θέση.
  6. Κράτα το αντικείμενο σταθερά κοντά στο σώμα σου.

  ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΙΣ ΒΑΡΗ

  1. Εξέτασε το αντικείμενο τις διαστάσεις, το σχήμα, το βάρος του. Αποφάσισε πως θα το κρατήσεις. Έλεγξε για τυχόν γράσα, λάδια, κοφτερά άκρα. Πρόσεχε ιδιαίτερα τα βάρη με ακανόνιστο όγκο.
  2. Καθάρισε το δρόμο σου από εμπόδια, από παγίδες όπου μπορείς να παραπατήσεις.
  3. Μάθε που και πως θα ακουμπήσεις το βάρος.
  4. Ζήτησε βοήθεια σε περίπτωση που έχεις έστω και μια αμφιβολία για το βάρος που πρέπει να σηκώσεις.

  ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

  * Όταν σηκώνεις βάρος πάνω από το ύψος του κεφαλιού σου-Το ανώτερο βάρος που έχεις τη δύναμη να σηκώσεις τώρα, είναι μικρότερο επειδή δεν σε βοηθούν τα πόδια σου. Πρόσεξε πάρα πολύ. ¶νοιξε τα πόδια, προτάσσοντας λιγότερο το ένα. Χρησιμοποίησε σταθερή πλατφόρμα ή ανθεκτική σκάλα. Για πολύ ψηλά σημεία μη χρησιμοποιείς καρέκλα ή κιβώτιο. Αν έχεις αμφιβολία, ζήτησε από κάποιον να σε βοηθήσει.
  * Όταν σηκώνεις βαριά φορτία- Αν ένα αντικείμενο είναι πολύ βαρύ, με υπερβολικό όγκο ή δύσκολα μετακινείται κάνε ένα από τα παρακάτω:
  o Ζήτησε να σε βοηθήσουν.
  o Χρησιμοποίησε μηχανικό μέσο.
  o Προχώρησε σταδιακά δίχως βιασύνη.
  o Ανασήκωνε μαλακά. Απόφευγε τις απότομες κινήσεις. Κάνε στροφή με τα πόδια αντί να στρίβεις τη μέση.

  ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΕΤΕ ΤΗ ΜΕΣΗ ΣΑΣ

  ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  * Διάλεγε εργαλεία με μικρό βάρος και μακρές χειρολαβές. Δούλευε σε μικρή απόσταση αντί να προσπαθείς να φτάσεις.
  * Να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα εργαλεία. Το κατάλληλο εργαλείο για κάθε εργασία, την κάνει ευκολότερη και ασφαλέστερη.
  * Το φτυάρισμα. Τα χέρια σου να είναι σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο για να μοιράζεται καλύτερα το βάρος. Σήκωνε με στήριξη στα γόνατα και τη ράχη ίσια. Το χιόνι να το σπρώχνεις, να μην το σηκώνεις.
  * Μετακίνηση βαρέων αντικειμένων. Να χρησιμοποιείς κατάλληλα μέσα μεταφοράς
  * Η αναρρίχηση. Χρησιμοποιείτε γερή σκάλα, σταθερά ακυρωμένη για να αποφεύγετε τις πτώσεις. Μετακινείτε τη σκάλα αντί να τεντώνεστε. Μην σκαρφαλώνετε πάνω σε τραπέζια και καρέκλες.
  * Διακόπτετε και τεντώνεστε. Αυτό είναι καλό για τη μέση σας, και με τη διάρκεια θα αποδίδετε περισσότερο. (Αποφεύγετε να διπλώνετε το στέρνο σας την ώρα που τεντώνεστε).

  ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

  * Όταν εργάζεστε με την πλάτη κάτω κρατάτε τα γόνατα λυγισμένα για να ισιώνει η ράχη.
  * Όταν εργάζεστε χαμηλά λυγίζετε βαθιά τα γόνατα (βαθύ κάθισμα).
  * Πατάτε σταθερά τα πόδια σας για την ανύψωση βάρους. Τα γλιστρήματα και οι απότομες μετακινήσεις είναι αιτίες για τραυματισμούς.
  * Το πιάσιμο αντικειμένων που πέφτουν είναι επικίνδυνο. Όταν αυτό επιβάλλεται, κρατάτε τα γόνατα λυγισμένα, ίσια τη ράχη και πατάτε σταθερά.
  * Κατεβαίνετε με προσοχή από πλατφόρμες, χρησιμοποιείτε σκάλα.
  * Όταν οδηγείτε το κάθισμά σας να έχει κλίση μπροστά ώστε τα γόνατά σας να λυγίζουν ψηλότερα από τους γοφούς.
  * Αλλάζετε συχνά θέσεις.
  o Πρόκειται για καινούρια εργασία όπου θα χρειαστεί να δουλέψει η μέση; Φροντίστε την καλή φυσική σας κατάσταση, προχωράτε σιγά και εφαρμόζετε τρόπους εργασίας που να μην καταπονούν τη μέση σας.
  o Χρησιμοποιείτε εργαλεία για ανύψωση και μετακίνηση.

  ΜΑΘΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

  * Ένα δυνατό χτύπημα ή στραμπούληγμα στο κεφάλι, στο λαιμό ή στη μέση μπορούν να προκαλέσουν κάταγμα στη σπονδυλική στήλη ή στο λαιμό.
  * Σημάδια κατάγματος.
  * Δυνατοί πόνοι σΆ όλο το στήθος, στην κοιλιά, στα κάτω άκρα.
  * Μυϊκοί σπασμοί.
  * Αδυναμία ή αναισθησία από μούδιασμα κάτω από το τραύμα.
  * Κι αν ακόμη δεν υποψιάζεστε κάτι σοβαρό…
  o Καλέστε βοήθεια. Γιατρό ή άτομο που γνωρίζει πρώτες βοήθειες.
  o Μην μετακινείτε τον παθόντα. Δώστε τις πρώτες βοήθειες για αναπνοή, σοκ, αιμορραγία, κρατήστε τον πάσχοντα ζεστό.
  o Όταν η μετακίνηση είναι αναγκαία. Μαζί με βοηθούς, αν υπάρχει η δυνατότητα, γυρίστε τον χτυπημένο πάνω στο πλευρό, με ίσιο το κεφάλι και τεντωμένο το λαιμό. Κυλήστε άκαμπτο το φορείο, μια πόρτα ή μια πλατιά σανίδα κάτω από τον χτυπημένο και ξαναφέρετε τον να ξαπλώσει ανάσκελα.
  o Μην αφήνετε τον χτυπημένο να καθίσει, να σταθεί ή να βαδίσει.

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ:

  * Προστατεύουμε τη μέση μας από την καταπόνηση και τα χτυπήματα.
  * Να την αντιμετωπίζουμε σωστά με άσκηση, κατάλληλη στάση, έλεγχο του βάρους και ξεκούραση.
  * Να την χρησιμοποιούμε σωστά όταν εργαζόμαστε και ειδικά όταν μετακινούμε ή ανυψώνουμε βάρη.
  * Και να επισκεπτόμαστε τον ειδικό γιατρό όταν πονάμε στη μέση!

  SOS: Προφυλάξτε την σπονδυλική σας στήλη παιδιά...Είναι απο τα σημαντικότερα "πράγματα" που διαθέτουμε!!!
  Θυμηθείτε: Η πρόσβαση σε αυτό το forum είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα. Το forum προσφέρεται, δεν είναι κεκτημένο δικαίωμα κανενός. Πρέπει λοιπόν να το χρησιμοποιείτε με σεβασμό στους κανόνες. Κάθε παραβίαση των κανόνων σημαίνει κατάχρηση του προνομίου και αποδεικνύει αδιαφορία προς στους υπόλοιπους χρήστες. Αν θέλουμε να μας βοηθούν οι άλλοι θα πρέπει να τους σεβόμαστε πάνω από όλα

 2. #2
  http://twitter.com/JGus23 Το avatar του χρήστη Constantine
  Εγγραφή
  25-12-2006
  Περιοχή
  Terre Haute, IN
  Μηνύματα
  464

  Πολλες φορες προβληματα σε δρομεις προερχονται και απο βραχυνση λαγονοψωιτη. Ο μυς ειναι λιγο μικροτερος απο αυτο που απαιτειται απο τον εαυτο μας ωστε να τρεξουμε κι ετσι μετα απο οχι και τοσο εντονη καταπονηση αρχιζει να παιρνει κινηση και απο τη λεκανη. Αυτη η υπερκινητικοτητα της λεκανης δημιουργει προβληματα στη σπονδυλικη στηλη και ιδιως στους σπονδυλους Ο5-Ι1. Γι'αυτο πρεπει να μην αφηνουμε και τις διατασεις ωστε να μπορουμε να δινουμε κινηση με τη μεγιστη ελαστικοτητα που μας το επιτρεπει το σωμα μας.

  Επισης το ιδιο γινεται αν καποιος ειναι λιγο, ή πολυ ακομα δυσκολοτερα, κυρτος στον θωρακα. η σπονδυλικη στηλη δεν παιρνει την κινηση που πρεπει και φορτιζεται ακομα περισσοτερο.

 3. #3

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο cs_panos Εμφάνιση μηνυμάτων
  * Η σπονδυλική στήλη σας επιτρέπει:περπάτημα, κάθισμα, ορθοστασία, σήκωμα, λύγισμα, εργασία, παιχνίδι και ύπνο.
  Αλλά..τα προβλήματα με τη μέση σας μπορούν να σημαίνουν
  * αδιαθεσία
  * πόνους
  * χάσιμο χρόνου
  * δαπάνες
  * αναπηρία

  Η μέση είναι το τμήμα εκείνο του σώματος που τραυματίζεται ευκολότερα.
  Ενα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων θα υποφέρει από οσφυαλγία κάποτε στη ζωή του. Ο καθένας μπορεί να προσβληθεί: άντρες, γυναίκες, υπάλληλοι, εργάτες, γέροι, νέοι.

  Ομως μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη των τραυματισμών στη μέση είναι πολύ ευκολότερη από τη θεραπεία.

  Η ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΑΣ ΣΤΗΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  Περιλαμβάνει:

  * Τους 33 ή 34 Σπονδύλους. Οι 24 στο επάνω τμήμα της χωρίζονται από δίσκους που ενεργούν σαν προφυλακτήρες.
  * Τον νωτιαίο μυελό. Ενα κορδόνι από νεύρα. Εχει πάχος 1,25 εκ.και μήκος 45 εκ. Είναι ο συντονιστής όλων των κινήσεων κάτω από το επίπεδο του λαιμού.
  * Τα νεύρα. 31 ζευγάρια που διακλαδίζονται από τον νωτιαίο μυελό, μεταδίνουν πληροφορίες στον εγκέφαλο και εντολές στους μυς.
  * Τους μυς. 400 τον αριθμό, παράγουν την κίνηση προς κάθε κατεύθυνση. Προσδένονται στα οστά με περίπου 1000 τένοντες.

  ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΝ ΤΗ ΜΕΣΗ

  1. Υπερένταση/Κόπωση μπορούν να προσβάλουν την σπονδυλική στήλη, τους μυς και τις κλειδώσεις από πάνω μέχρι κάτω στη ράχη.
  2. Σπασμένος σπόνδυλος μπορεί να τραυματίσει τον νωτιαίο μυελό και να προκα-λέσει απώλεια κινητικότητας και αίσθησης κάτω από την περιοχή του τραυματισμού.
  3. Θλάση δίσκου μπορεί να συμπιέσει το σπονδυλικό νεύρο, προκαλώντας πόνο χαμηλά στη μέση και στα κάτω άκρα.
  4. Τραυματισμός/Ασθένεια όπως μόλυνση ή αρθρίτιδα μπορούν να εξασθενίσουν τη μέση, να οδηγήσουν σε τράβηγμα, σπάσιμο ή θλάση δίσκου.

  Τα αίτια γιΆαυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν:

  1. Τη μέτρια φυσική κατάσταση που σε κάνει επιρρεπή σε τραυματισμό.
  Νωχελική στάση- Θεληματική κατάπτωση, κυρτοί ώμοι, ο ένας γοφός ψηλότερα απΆτον άλλο μπορούν να προκαλέσουν πισωβαρή στάση, υπερβολικό κύρτωμα προς τα εμπρός του κάτω μέρους της σπονδυλικής στήλης.

  o Ελλιπής άσκηση του σώματος- Οι περισσότεροι πόνοι της μέσης οφείλονται στην έλλειψη σωματικής άσκησης. Οι αδυνατισμένοι ραχιαίοι και κοιλιακοί μυς δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να πέφτει προς τα πίσω το βάρος του σώματος και νΆαδυνατίζουν οι κλειδώσεις.
  o Υπερβολικό βάρος- Η πληθωρική κοιλιά τραβάει συνέχεια προς τα εμπρός τους μυς της ράχης, τεντώνει και εξασθενεί τους μυς της κοιλιάς. Αυτό είναι μια από τις σοβαρότερες αιτίες για την πισωβαρή στάση του σώματος και τα προβλήματα μέσης που συνεπάγεται.
  * Η λύση;
  o Υποβάλλεστε σε τσεκ-απ και ζητάτε τη συμβουλή γιατρού για τον τρόπο που θα βελτιώστε τη στάση του σώματος.
  o Κρατάτε το κεφάλι ψηλά, μέσα το στομάχι, τους γοφούς γυρισμένους μπροστά για νΆαποφεύγετε τα προβλήματα με το ρίξιμο πίσω του κορμιού.
  o Αποκτήστε φόρμα. Προσπαθείστε να τρέξετε, να κολυμπήσετε. Με το μαλακό όμως. Εντείνετε προοδευτικά την πρασπάθειά σας. Επιβραδύνετε το ρυθμό εργασίας ή διακόπτετε αν πονάτε.
  o Προσέχετε το βάρος σας.Καταναλώνετε τροφές με ποικιλία και με μέτρο. Αποφεύγετε την πολυφαγία και τα βαριά φαγητά τρώτε λιγότερα λίπη και γλυκά.
  * Δοκιμάστε αυτές τις 6 απλές κινήσεις για να βοηθήσετε τη μέση σας
  o Σύσφιξη σε πρηνή θέση (μπρούμυτα). Ξαπλώστε μπρούμυτα με το κεφάλι νΆ ακουμπάει στα χέρια. Σφίγγετε τους μυς των γλουτών. Κρατηθείτε έτσι 2ΆΆ. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε.
  o Γέρσιμο της λεκάνης. Ξαπλώστε ανάσκελα, με λυγισμένα τα γόνατα και τα πέλματα να εφάπτονται στο πάτωμα. Σφίξτε το στομάχι και τους γλουτούς. Κρατηθείτε έτσι 5ΆΆ.Χαλαρώστε. Επαναλάβετε.
  o Κάμψη γόνατος. Ξαπλώστε στο πλάι, με λυγισμένα γόνατα και στηριγμένο το κεφάλι σε προσκέφαλο. Σηκώστε το γόνατο με λύγισμα προς το στήθος. Κρατηθείτε έτσι 5ΆΆ.Χαλαρώστε. Συνεχίστε σηκώνοντας και λυγίζοντας το άλλο γόνατο.
  o Ανύψωση γονάτων. Ξαπλώστε ανάσκελα, με λυγισμένα τα γόνατα. Πιάστε τα γόνατα σταθερά με τα χέρια και τραβήξτε τα προς το στήθος. Αγγίξτε με το μέτωπο τα γόνατα. Κρατηθείτε, χαλαρώστε, επαναλάβετε.
  o Ανύψωση ποδιού. Ξαπλώστε ανάσκελα, με λυγισμένο το ένα γόνατο και τους βραχίονες στα πλευρά. Σηκώστε ίσια επάνω το ένα πόδι όσο φτάνετε ψηλά, δίχως υπερβολική προσπάθεια. Κατεβάστε το πόδι αργά, αργά, χαλαρώστε, επαναλάβετε. Αλλάξτε πόδι.
  o Το ποδήλατο. Ξαπλώστε ανάσκελα και σηκώστε τα πόδια σε ύψος 90 μοίρες από το πάτωμα. Κινείτε τα πόδια όπως όταν κάνετε ποδήλατο. Συνεχίστε έτσι για 5 λεπτά.
  o (Εάν αισθάνεστε πόνο στη μέση ή στην πλάτη γενικότερα, προτού επιχειρήσετε αυτές τις ασκήσεις ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΘΕΙΤΕ ΓΙΑΤΡΟ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ).

  2. Τη χρόνια καταπόνηση που οφείλεται στην κακή στάση:
  Οποιαδήποτε εργασία που επιβάλλει να κάθεστε ή να στέκεστε όρθιος σκύβοντας λίγο προς τα μπρος, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει…

  * Υπερβολικό ζόρισμα των μυών. Το μερικό σκύψιμο μπροστά δίχως να αλλάζουμε στάση, ή το να φτάνουμε κατΆ ευθείαν προς τα μπρος, προκαλούν τράβηγμα στην πλάτη από τα δεξιά και τα αριστερά. Όταν σκύβουμε μονόπαντα ασκούμε πίεση στην αντίθετη μεριά.
  * Μικρότερη αντοχή στις καταπονήσεις. Καθώς συνεχίζεται η χρόνια υπερένταση, οι μυς χάνουν από την ικανότητά τους να αντέχουν στη σκληρή δοκιμασία. Έτσι γίνονται περισσότερο ευπρόσβλητοι από κάθε είδους πάθηση και να δημιουργείται με αυτό τον τρόπο ένας φαύλος κύκλος.
  * Γενική κόπωση, αδυναμία. Όταν εργαζόμαστε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολύ σκληρά ή κρατάμε τη ράχη στην ίδια πάντα θέση, μπορούμε να οδηγηθούμε σε κουρασμένους μυς, σε εξασθένιση και σε απώλεια του πλήρους ελέγχου των κινήσεων μας. Έτσι γινόμαστε περισσότερο ευπρόσβλητοι σε παθήσεις της μέσης.

  Η λύση είναι να προλαβαίνεις ή να ανακουφίζεσαι από την κόπωση και την υπερένταση κάνοντας τα παρακάτω:

  * ¶λλαζε θέση τακτικά. Όταν δουλεύεις όρθιος, μετατόπιζε το βάρος σου με εναλλαγή των ποδιών σε υποπόδιο.
  * Τεντώσου. Πιάσε το σβέρκο με τα χέρια με τράβηγμα των αγκώνων προς τα πίσω. Μετά κάνε κάμψη προς τα εμπρός ώσπου να οριζοντιωθεί η ράχη σου.
  * Ρύθμιζε τα ύψη εργασίας. Για να αποφεύγεις το υπερβολικό σκύψιμο ή το υπερβολικό τέντωμα.
  * Χαλάρωσε. ¶φησε τους μυς στο λαιμό και τους ώμους να καθίσουν και κάνε περιστροφές του κεφαλιού αφήνοντάς το να πέφτει ελεύθερα μπροστά.

  Μάθε να ξεκουράζεις τους μυς σου την ώρα που…

  * Στέκεσαι- Να στέκεσαι ολόισια, με το κεφάλι ψηλά, το πηγούνι προς τα μέσα, πλάκα την κοιλιά, μαζεμένους τους γοφούς, με το στήθος ελαφρά ανυψωμένο και προτεταμένο. Όταν σκύβεις προς τα εμπρός, λύγιζε ελαφρά τα γόνατα.
  * Κάθεσαι- Κράτα τα γόνατα πιο ψηλά από τους γοφούς. Να χρησιμοποιείς ένα χαμηλό υποπόδιο για ένα ελαφρό ανασήκωμα των ποδιών. Σταύρωνε τα γόνατα για προσωρινή ανακούφιση (με συχνή εναλλαγή). Η μέση σου να ακουμπά ολόκληρη στη ράχη του καθίσματος.
  * Κοιμάσαι- Να κοιμάσαι σε σκληρό στρώμα ή να παρεμβάλεις σανίδες ανάμεσα στις σούστες και το στρώμα. Πλάγιαζε επάνω στο πλευρό με τους γοφούς και τα γόνατα διπλωμένα, ή σε στάση ανάσκελα μΆ ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα ή στα πόδια χαμηλά. Απόφευγε να κοιμάσαι πάνω στο στομάχι.

  Οι μισές περίπου από τις παθήσεις της ράχης, οφείλονται στο λανθασμένο τρόπο ανύψωσης βάρους.

  Μάθε πώς να σηκώνεις βάρη με ασφάλεια

  ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

  1. Στάσου κοντά. Έχε σταθερή στήριξη, με τα πόδια ανοιχτά στην κάθε πλευρά του φορτίου.
  2. Κοντοκάθησε. Φτάσε πάνω από το φορτίο. Κράτα ίσια την πλάτη. Λύγισε τα γόνατα.
  3. Συγκράτησε το αντικείμενο σταθερά. Σιγουρέψου ότι η λαβή σου δεν θα ξεγλιστρήσει.
  4. Πάρε εισπνοή. Οι φουσκωμένοι με αέρα πνεύμονες βοηθάνε να στηριχτεί η σπονδυλική στήλη.
  5. Ανύψωνε με τα πόδια. Τέντωσε αργά τα πόδια σου. Όταν ισιώσουν, παίρνεις ξανά την κατακόρυφη θέση.
  6. Κράτα το αντικείμενο σταθερά κοντά στο σώμα σου.

  ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΙΣ ΒΑΡΗ

  1. Εξέτασε το αντικείμενο τις διαστάσεις, το σχήμα, το βάρος του. Αποφάσισε πως θα το κρατήσεις. Έλεγξε για τυχόν γράσα, λάδια, κοφτερά άκρα. Πρόσεχε ιδιαίτερα τα βάρη με ακανόνιστο όγκο.
  2. Καθάρισε το δρόμο σου από εμπόδια, από παγίδες όπου μπορείς να παραπατήσεις.
  3. Μάθε που και πως θα ακουμπήσεις το βάρος.
  4. Ζήτησε βοήθεια σε περίπτωση που έχεις έστω και μια αμφιβολία για το βάρος που πρέπει να σηκώσεις.

  ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

  * Όταν σηκώνεις βάρος πάνω από το ύψος του κεφαλιού σου-Το ανώτερο βάρος που έχεις τη δύναμη να σηκώσεις τώρα, είναι μικρότερο επειδή δεν σε βοηθούν τα πόδια σου. Πρόσεξε πάρα πολύ. ¶νοιξε τα πόδια, προτάσσοντας λιγότερο το ένα. Χρησιμοποίησε σταθερή πλατφόρμα ή ανθεκτική σκάλα. Για πολύ ψηλά σημεία μη χρησιμοποιείς καρέκλα ή κιβώτιο. Αν έχεις αμφιβολία, ζήτησε από κάποιον να σε βοηθήσει.
  * Όταν σηκώνεις βαριά φορτία- Αν ένα αντικείμενο είναι πολύ βαρύ, με υπερβολικό όγκο ή δύσκολα μετακινείται κάνε ένα από τα παρακάτω:
  o Ζήτησε να σε βοηθήσουν.
  o Χρησιμοποίησε μηχανικό μέσο.
  o Προχώρησε σταδιακά δίχως βιασύνη.
  o Ανασήκωνε μαλακά. Απόφευγε τις απότομες κινήσεις. Κάνε στροφή με τα πόδια αντί να στρίβεις τη μέση.

  ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΕΤΕ ΤΗ ΜΕΣΗ ΣΑΣ

  ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  * Διάλεγε εργαλεία με μικρό βάρος και μακρές χειρολαβές. Δούλευε σε μικρή απόσταση αντί να προσπαθείς να φτάσεις.
  * Να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα εργαλεία. Το κατάλληλο εργαλείο για κάθε εργασία, την κάνει ευκολότερη και ασφαλέστερη.
  * Το φτυάρισμα. Τα χέρια σου να είναι σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο για να μοιράζεται καλύτερα το βάρος. Σήκωνε με στήριξη στα γόνατα και τη ράχη ίσια. Το χιόνι να το σπρώχνεις, να μην το σηκώνεις.
  * Μετακίνηση βαρέων αντικειμένων. Να χρησιμοποιείς κατάλληλα μέσα μεταφοράς
  * Η αναρρίχηση. Χρησιμοποιείτε γερή σκάλα, σταθερά ακυρωμένη για να αποφεύγετε τις πτώσεις. Μετακινείτε τη σκάλα αντί να τεντώνεστε. Μην σκαρφαλώνετε πάνω σε τραπέζια και καρέκλες.
  * Διακόπτετε και τεντώνεστε. Αυτό είναι καλό για τη μέση σας, και με τη διάρκεια θα αποδίδετε περισσότερο. (Αποφεύγετε να διπλώνετε το στέρνο σας την ώρα που τεντώνεστε).

  ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

  * Όταν εργάζεστε με την πλάτη κάτω κρατάτε τα γόνατα λυγισμένα για να ισιώνει η ράχη.
  * Όταν εργάζεστε χαμηλά λυγίζετε βαθιά τα γόνατα (βαθύ κάθισμα).
  * Πατάτε σταθερά τα πόδια σας για την ανύψωση βάρους. Τα γλιστρήματα και οι απότομες μετακινήσεις είναι αιτίες για τραυματισμούς.
  * Το πιάσιμο αντικειμένων που πέφτουν είναι επικίνδυνο. Όταν αυτό επιβάλλεται, κρατάτε τα γόνατα λυγισμένα, ίσια τη ράχη και πατάτε σταθερά.
  * Κατεβαίνετε με προσοχή από πλατφόρμες, χρησιμοποιείτε σκάλα.
  * Όταν οδηγείτε το κάθισμά σας να έχει κλίση μπροστά ώστε τα γόνατά σας να λυγίζουν ψηλότερα από τους γοφούς.
  * Αλλάζετε συχνά θέσεις.
  o Πρόκειται για καινούρια εργασία όπου θα χρειαστεί να δουλέψει η μέση; Φροντίστε την καλή φυσική σας κατάσταση, προχωράτε σιγά και εφαρμόζετε τρόπους εργασίας που να μην καταπονούν τη μέση σας.
  o Χρησιμοποιείτε εργαλεία για ανύψωση και μετακίνηση.

  ΜΑΘΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

  * Ένα δυνατό χτύπημα ή στραμπούληγμα στο κεφάλι, στο λαιμό ή στη μέση μπορούν να προκαλέσουν κάταγμα στη σπονδυλική στήλη ή στο λαιμό.
  * Σημάδια κατάγματος.
  * Δυνατοί πόνοι σΆ όλο το στήθος, στην κοιλιά, στα κάτω άκρα.
  * Μυϊκοί σπασμοί.
  * Αδυναμία ή αναισθησία από μούδιασμα κάτω από το τραύμα.
  * Κι αν ακόμη δεν υποψιάζεστε κάτι σοβαρό…
  o Καλέστε βοήθεια. Γιατρό ή άτομο που γνωρίζει πρώτες βοήθειες.
  o Μην μετακινείτε τον παθόντα. Δώστε τις πρώτες βοήθειες για αναπνοή, σοκ, αιμορραγία, κρατήστε τον πάσχοντα ζεστό.
  o Όταν η μετακίνηση είναι αναγκαία. Μαζί με βοηθούς, αν υπάρχει η δυνατότητα, γυρίστε τον χτυπημένο πάνω στο πλευρό, με ίσιο το κεφάλι και τεντωμένο το λαιμό. Κυλήστε άκαμπτο το φορείο, μια πόρτα ή μια πλατιά σανίδα κάτω από τον χτυπημένο και ξαναφέρετε τον να ξαπλώσει ανάσκελα.
  o Μην αφήνετε τον χτυπημένο να καθίσει, να σταθεί ή να βαδίσει.

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ:

  * Προστατεύουμε τη μέση μας από την καταπόνηση και τα χτυπήματα.
  * Να την αντιμετωπίζουμε σωστά με άσκηση, κατάλληλη στάση, έλεγχο του βάρους και ξεκούραση.
  * Να την χρησιμοποιούμε σωστά όταν εργαζόμαστε και ειδικά όταν μετακινούμε ή ανυψώνουμε βάρη.
  * Και να επισκεπτόμαστε τον ειδικό γιατρό όταν πονάμε στη μέση!

  SOS: Προφυλάξτε την σπονδυλική σας στήλη παιδιά...Είναι απο τα σημαντικότερα "πράγματα" που διαθέτουμε!!!
  άντε να δούμε μέχρι πότε θα αντέξει η σπονδυλική μέση....
  Η δόξα δεν βρίσκεται στο να μην αποτυχαίνεις ποτέ αλλά στο να ξανασηκώνεσαι κάθε φορά που πέφτεις..!!

 4. #4
  ..::Cs aDMiNiSTRaToR::.. Το avatar του χρήστη cs_panos
  Εγγραφή
  12-12-2006
  Περιοχή
  Αθήνα
  Μηνύματα
  3.093

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο ConstantineCMIYC Εμφάνιση μηνυμάτων
  Πολλες φορες προβληματα σε δρομεις προερχονται και απο βραχυνση λαγονοψωιτη. Ο μυς ειναι λιγο μικροτερος απο αυτο που απαιτειται απο τον εαυτο μας ωστε να τρεξουμε κι ετσι μετα απο οχι και τοσο εντονη καταπονηση αρχιζει να παιρνει κινηση και απο τη λεκανη. Αυτη η υπερκινητικοτητα της λεκανης δημιουργει προβληματα στη σπονδυλικη στηλη και ιδιως στους σπονδυλους Ο5-Ι1. Γι'αυτο πρεπει να μην αφηνουμε και τις διατασεις ωστε να μπορουμε να δινουμε κινηση με τη μεγιστη ελαστικοτητα που μας το επιτρεπει το σωμα μας.

  Επισης το ιδιο γινεται αν καποιος ειναι λιγο, ή πολυ ακομα δυσκολοτερα, κυρτος στον θωρακα. η σπονδυλικη στηλη δεν παιρνει την κινηση που πρεπει και φορτιζεται ακομα περισσοτερο.
  Επίσης η βράχυνση στους οπίσθιους μηριαίους(δικέφαλους) προκαλεί τα παραπάνω...


  ΟΣΟΝ αφορα τώρα στη σπονδυλική στήλη (Σ.Σ) και τη στένωση:


  Στη στένωση της οσφυϊκής ή της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ο νωτιαίος μυελός ή οι νευρικές ρίζες είναι συμπιεσμένα, πράγμα που τυπικώς παράγει συμπτώματα πόνου, μυρμηκίαση, αδυναμία ή αιμωδία που ανακλά στους γλουτούς και τα πόδια. Όταν τα νεύρα συμπιέζονται με την κίνηση, μπορεί να παράγουν συμπτώματα πόνου, αιμωδίας και μυρμηκίασης στα πόδια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να προξενεί σοβαρό πόνο ή αδυναμία. Οι περισσότερες περιπτώσεις θα παράγουν πόνο στα πόδια κατά την βάδιση, και ο πόνος ανακουφίζεται όταν ο ασθενής κάθεται. Η σπονδυλική στένωση σχετίζεται με την εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης και συνήθως θα καταστεί σημαντική αργότερα στη ζωή και θα επεκταθεί σε κάθε μετέπειτα ηλικιακή ομάδα. Οι περισσότεροι ασθενείς επισκέπτονται για πρώτη φορά τον ιατρό τους με συμπτώματα σπονδυλικής στένωσης σε ηλικία περίπου 60 ετών. Οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητούν θεραπεία για την οσφυϊκή σπονδυλική στένωση, εάν δεν επιθυμούν πλέον να συνεχίζουν να ζουν με σημαντικούς περιορισμούς δραστηριοτήτων. Η σπονδυλική στένωση μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους στη σπονδυλική στήλη. Περίπου το 75% των περιπτώσεων της σπονδυλικής στήλης συμβαίνουν στην περιοχή της μέσης (οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης), και οι περισσότερες προσβάλλουν τα σπονδυλικά νεύρα που νευρώνουν το πίσω μέρος του ποδιού κατά μήκος. Οι κύριοι τύποι στένωσης περιλαμβάνουν:  * Στένωση τρημάτων. Όπως η ρίζα του νεύρου εξέρχεται του σωλήνα μέσω μιας πλάγιας οπής (πλάγιο τρήμα), ένα οστεόφυτο μπορεί να πιέσει τη νευρική ρίζα. Αυτός ο τύπος στένωσης ονομάζεται πλάγια σπονδυλική στένωση. Αυτή είναι κατά πολύ η συχνότερη μορφή σπονδυλικής στένωσης. Το 72% των περιπτώσεων στένωσης τρήματος συμβαίνει στο κατώτερο οσφυϊκό επίπεδο, παγιδεύοντας την αναφυόμενη ρίζα του νεύρου (ένα μείζον τμήμα του ισχιακού νεύρου).  * Κεντρική στένωση. Μια στένωση του κεντρικού σωλήνα, στην οσφυϊκή περιοχή (κάτω μέρος της ράχης) και μπορεί να συμπιέζει το κατώτερο μέρος του νωτιαίου μυελού (ιππουρίδα ή μυελικός κώνος). Η κεντρική σπονδυλική στένωση είναι συνηθέστερη στο δεύτερο κάτω οσφυϊκό επίπεδο και άνω, και προκαλείται κατά κύριο λόγο από πλεόνασμα κίτρινου νηματίου (ωχρού συνδέσμου), που προστατεύει την σκληρά μήνιγγα και προέρχεται από το εσωτερικό μέρος των αρθρώσεων και των πετάλων.  * Aνω πλάγια στένωση. Αφού το νεύρο έχει εξέλθει του σπονδυλικού σωλήνα μπορεί επίσης να συμπιεστεί στο εξωτερικό της σπονδυλικής στήλης είτε από οστεόφυτο είτε από εξόγκωμα δίσκου.  Επιλογές Θεραπείας

  Οι επιλογές για συντηρητική θεραπεία της σπονδυλικής στένωσης περιλαμβάνουν τροποποίηση δραστηριοτήτων και επισκληρίδιες ενέσεις.

  Aσκηση. Καθώς στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα βελτιώνονται σημαντικά όταν η σπονδυλική τους στήλη είναι κεκαμένη προς τα εμπρός, μπορούν να συγκεντρώσουν την δραστηριότητά τους στη θέση αυτή. Η άσκηση μπορεί να περιλαμβάνει στατικό ποδήλατο, και τη χρήση μπαστουνιού ή διάταξης π για τη βάδιση ενώ η σπονδυλική στήλη έχει κάμψη προς τα εμπρός.  * Επισκληρίδιες ενέσεις στεροειδών. Περίπου το 50% των ασθενών νιώθουν καλή ανακούφιση μετά από μια επισκληρίδια ένεση, αν και τα αποτελέσματα τείνουν να είναι προσωρινά. Εάν η ένεση βοηθά, μπορεί να γίνεται έως τρεις φορές ετησίως. Η δράση της ένεσης δεν είναι επακριβώς γνωστή, αλλά είναι πιθανό να είναι συνδυασμός της αντιφλεγμονώδους επίδρασης του στεροειδούς και της πίεσης της ροής λόγω της ένεσης ενός όγκου ρευστού.  * Εγχείρηση (ανοικτή αποσυμπίεση ή πεταλεκτομή). Αυτός είναι ο μόνος τρόπος αλλαγής της ανατομίας της σπονδυλικής στήλης και απόδοσης μεγαλύτερου χώρου στα νεύρα. Η αποσυμπίεση των νεύρων δια της αφαιρέσεως ενός μέρους της επίπεδης επιφάνειας άρθρωσης προλαμβάνει τη συμπίεση του νεύρου όταν ο ασθενής σηκώνεται όρθιος. Είναι αποτελεσματικό στο 80% των περιπτώσεων, αν και σε μια πενταετή περίοδο τα αποτελέσματα τείνουν να επιδεινώνονται. Μέρος αυτής της επιδείνωσης λαμβάνει χώρα λόγω της συνολικής διεργασίας της γήρανσης. Η σπονδυλική στένωση σπανίως προκαλεί βλάβη του νεύρου, και η εγχείρηση είναι σχεδόν πάντοτε επιλεκτική. Τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι το ίδιο καλά, ακόμη κι αν η εγχείρηση καθυστερήσει, μερικές φορές ακόμα και για χρόνια.
  Θυμηθείτε: Η πρόσβαση σε αυτό το forum είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα. Το forum προσφέρεται, δεν είναι κεκτημένο δικαίωμα κανενός. Πρέπει λοιπόν να το χρησιμοποιείτε με σεβασμό στους κανόνες. Κάθε παραβίαση των κανόνων σημαίνει κατάχρηση του προνομίου και αποδεικνύει αδιαφορία προς στους υπόλοιπους χρήστες. Αν θέλουμε να μας βοηθούν οι άλλοι θα πρέπει να τους σεβόμαστε πάνω από όλα

 5. #5
  ..::Cs aDMiNiSTRaToR::.. Το avatar του χρήστη cs_panos
  Εγγραφή
  12-12-2006
  Περιοχή
  Αθήνα
  Μηνύματα
  3.093

  Η σπονδυλική στήλη είναι μια από τις πιο πολύπλοκες δομές του ανθρωπίνου σώματος. Διαθέτει πολυάριθμα οστά, αρθρώσεις, συνδέσμους και μυς, τα οποία συνολικά συμμετέχουν στην κινητικότητά της. Η εγγύτητα του νωτιαίου μυελού, των νευρικών ριζών και των περιφερικών νεύρων αυξάνει ακόμη περισσότερο την πολυπλοκότητά της.

  Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού βιώνει συστηματικά πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης η χαμηλό οσφυϊκό πόνο (low back pain), που συχνά έχει συμπτώματα και προς τα κάτω άκρα. Πολλές φορές ο πόνος αυτός εξαφανίζεται λόγω της αυτοίασης του οργανισμού αλλά συνήθως εμφανίζεται στο ίδιο ή σε διαφορετικό σημείο ανά τακτά ή αραιά διαστήματα με την ίδια ή διαφορετική ένταση ή εντόπιση. Έως και ένα 80% των ενηλίκων έχουν βιώσει έστω και για μια φορά πόνο στη μέση και σε αυτό το ποσοστό δεν εξαιρούνται και οι αθλητές.

  Η σωστή αποκατάσταση έστω και από τον πρώτο βιώσιμο πόνο μέσης είναι το κλειδί ώστε να μην επανέρχονται τα επεισόδια πόνου. Κάθε άνθρωπος που βιώνει οξύ πόνο στη μέση, έστω και αν αυτός περάσει άμεσα οφείλει να υπερασπίσει τον εαυτό του από μελλοντικά επεισόδια.

  Έπειτα από κάθε επεισόδιο στην οσφυϊκή μοίρα δημιουργούνται:

  * Μυικοί σπασμοί δηλαδή η αντίδραση του μυός που βρίσκεται γύρω από την πάσχουσα περιοχή.
  * Περιορισμοί – μπλοκαρίσματα στις αρθρώσεις, τόσο στην περιοχή που πάσχει όσο και στις γύρω αρθρώσεις, τις βιώνει ο ασθενής όταν αναφέρει (ότι αισθάνεται η μέση του να μην ακολουθεί την κίνηση).
  * Καθυστερημένη σύσπαση ή αδρανοποίηση κάποιων μυικών ομάδων, συνήθως είναι οι υπεύθυνοι σταθεροποίησης της περιοχής με αποτέλεσμα την δυσκολία αντιμετώπισης μελλοντικών φορτίων που πιθανόν θα επηρεάσουν ξανά τη σωστή λειτουργία της.

  Αυτές οι δομές που επηρεάζονται σε οσφυϊκό πόνο (αρθρώσεις, μυς – σύνδεσμοι), δεν επανέρχονται πάντοτε στην προ του επεισοδίου κατάσταση αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα. Έτσι, σε ένα δεύτερο ή τρίτο επεισόδιο τα συμπτώματα επανεμφανίζονται και με τα χρόνια θα εδραιωθούν λανθασμένες στάσεις – κινήσεις και η σπονδυλική στήλη δεν θα λειτουργεί με τον ορθό εμβιομηχανικό τρόπο ώστε να ανταπεξέρχεται στην καθημερινότητα.

  Μέσω της σωστής καθοδήγησης της ιατρικής και της φυσικοθεραπευτικής επιστήμης, ο ασθενής δεν πρέπει να αφήσει αυτούς τους μικρούς πόνους να εξελίσσονται σε χρόνια επεισόδια. Η σωστή συνταγή για την αποκατάστασή τους είναι στην ειδικότητα του φυσικοθεραπευτή και απαιτεί:

  * Την εξομάλυνση – λύση των μυικών σπασμών της σπονδυλικής στήλης με μαλάξεις, εν τω βάθει πιέσεις, φυσικά μέσα όπως διαθερμίες, υπέρηχα.
  * Την διάταση δομών – ιστών που έχουν βραχυνθεί από παρατεταμένες λάθος στάσεις – θέσεις – κινήσεις.
  * Την σωστή εκγύμναση μυών κλειδιά, κυρίως των σταθεροποιητών μυών της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης.

  Στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας, η εκγύμναση, όπως θεωρούταν παλιά, μόνο των κοιλιακών ραχιαίων, πλέον κρίνεται ανεπαρκής καθώς με τις κλασικές ασκήσεις δεν εμποδίζονται μελλοντικά επεισόδια. Οι μυς κλειδιά οι οποίοι επηρεάζονται και πρέπει να ενεργοποιηθούν και να δυναμώσουν είναι οι εν τω βάθει μυς της σπονδυλικής στήλης, οι μυς που βρίσκονται κοντά και ενώνουν τα σώματα των σπονδύλων, οι μυς της λεκάνης και όλοι οι μυς του κοιλιακού χώρου, όπως το διάφραγμα και οι μυς της πυέλου.

  Οι ασκήσεις πρέπει να εντάσσονται στα πλαίσια της καθημερινότητας του ασθενή και να είναι λειτουργικές, σχετικές δηλαδή με τις δραστηριότητες του.

  Οι προϋποθέσεις για πρόληψη από μελλοντικά επεισόδια απαιτούν την σωστή εναρμονισμένη κίνηση της οσφύος με την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη και τα άκρα, γνώση και έλεγχο των κινήσεων της λεκάνης σε όλα τα ανατομικά επίπεδα, το σωστό μήκος μυών κλειδιά και την απαραίτητη δύναμη και αντοχή μυών που στηρίζουν το σώμα σε καθημερινές δραστηριότητες.

  Προτείνονται ενδεικτικά ασκήσεις για έλεγχο και ενδυνάμωση της οσφυϊκής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης(επόμενο μήνυμα):
  Θυμηθείτε: Η πρόσβαση σε αυτό το forum είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα. Το forum προσφέρεται, δεν είναι κεκτημένο δικαίωμα κανενός. Πρέπει λοιπόν να το χρησιμοποιείτε με σεβασμό στους κανόνες. Κάθε παραβίαση των κανόνων σημαίνει κατάχρηση του προνομίου και αποδεικνύει αδιαφορία προς στους υπόλοιπους χρήστες. Αν θέλουμε να μας βοηθούν οι άλλοι θα πρέπει να τους σεβόμαστε πάνω από όλα

 6. #6
  ..::Cs aDMiNiSTRaToR::.. Το avatar του χρήστη cs_panos
  Εγγραφή
  12-12-2006
  Περιοχή
  Αθήνα
  Μηνύματα
  3.093
  [IMGL]http://briefcases.pathfinder.gr/download/599736[/IMGL]
  Θυμηθείτε: Η πρόσβαση σε αυτό το forum είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα. Το forum προσφέρεται, δεν είναι κεκτημένο δικαίωμα κανενός. Πρέπει λοιπόν να το χρησιμοποιείτε με σεβασμό στους κανόνες. Κάθε παραβίαση των κανόνων σημαίνει κατάχρηση του προνομίου και αποδεικνύει αδιαφορία προς στους υπόλοιπους χρήστες. Αν θέλουμε να μας βοηθούν οι άλλοι θα πρέπει να τους σεβόμαστε πάνω από όλα

 7. #7
  ..::Cs aDMiNiSTRaToR::.. Το avatar του χρήστη cs_panos
  Εγγραφή
  12-12-2006
  Περιοχή
  Αθήνα
  Μηνύματα
  3.093  Στοιχεία ανατομίας

  Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από τριάντα τρεις έως τριάντα τέσσερις σπονδύλους, που βρίσκονται ο ένας πάνω από τον άλλο και χωρίζονται μεταξύ τους με τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Κάθε γνήσιος σπόνδυλος εμφανίζει το σώμα, το τόξο, τις αποφύσεις και το σπονδυλικό τρήμα. Τα σώματα των σπονδύλων βρίσκονται το ένα πάνω από το άλλο και μεταξύ τους παρεμβάλλεται ο μεσοσπονδύλιος δίσκος, ενώ μεταξύ των σπονδύλων υπάρχουν τα μεσοσπονδύλια τρήματα από όπου περνούν τα νωτιαία νεύρα. Το σπονδυλικό τόξο βρίσκεται πίσω από το σώμα και μεταξύ τους δημιουργείται το σπονδυλικό τρήμα. Τα σπονδυλικά τρήματα των σπονδύλων δημιουργούν τον σπονδυλικό σωλήνα μέσα στον οποίο βρίσκεται προστατευμένος ο νωτιαίος μυελός.

  Στοιχεία φυσιολογίας

  Τα σώματα των σπονδύλων βρίσκονται το ένα πάνω από το άλλο και μεταξύ τους παρεμβάλλεται ο μεσοσπονδύλιος δίσκος. Κάθε μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται εξωτερικά από τον ινώδη δακτύλιο και εσωτερικά από τον πηκτοειδή πυρήνα. Υπερβολική πίεση του μεσοσπονδυλίου δίσκου μπορεί να προκαλέσει ρήξη του ινώδους δακτυλίου και προβολή του πηκτοειδούς πυρήνα που ονομάζεται κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Η κήλη αυτή συχνά προβάλλει μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα και προκαλεί οσφυαλγία ή ισχιαλγία από την πίεση των νωτιαίων νεύρων ή του νωτιαίου μυελού.
  Θυμηθείτε: Η πρόσβαση σε αυτό το forum είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα. Το forum προσφέρεται, δεν είναι κεκτημένο δικαίωμα κανενός. Πρέπει λοιπόν να το χρησιμοποιείτε με σεβασμό στους κανόνες. Κάθε παραβίαση των κανόνων σημαίνει κατάχρηση του προνομίου και αποδεικνύει αδιαφορία προς στους υπόλοιπους χρήστες. Αν θέλουμε να μας βοηθούν οι άλλοι θα πρέπει να τους σεβόμαστε πάνω από όλα

 8. #8
  Polu sosta !!!

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Designed and owned by Ioannis P. Pouloupatis