Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 1 από 1

Θέμα: Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών - "ο Αυθεντικός" (Athens Authentic Marathon)

 1. #1
  StivoZ.gr Admin Team Το avatar του χρήστη StivoZ.gr
  Εγγραφή
  21-07-2007
  Περιοχή
  Hellas
  Μηνύματα
  15.373
  Blog Entries
  5

  Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών - "ο Αυθεντικός" (Athens Authentic Marathon)

  Η διαδρομή του Μαραθωνίου έγινε αγώνισμα στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες ύστερα από την εισήγηση (1 χρόνο πριν) και αθλοθέτηση του καθηγητή Michel Breal της Σορβόνης, φίλου του Πιέρ ντε Κουμπερτέν -και με την υποστήριξη του- σε ανάμνηση του ηρωικού κατορθώματος του αγγελιοφόρου που έφερε το μήνυμα της νίκης (490 π.Χ) στους Αθηναίους (και μόλις ανακοίνωσε το "Νενικήκαμεν" πέθανε).

  Υπήρχαν 2 διαδρομές Μαραθώνα-Αθηνών, η μια περίπου 34χλμ και η άλλη πιο επίπεδη αλλά μεγαλύτερη, περίπου 40,8χλμ.
  Οι έρευνες καταλήγουν ότι ο θριαμβευτής άγγελος της νίκης του Μαραθώνα κατά των Περσών κάλυψε απόσταση περίπου 34 χλμ. από το πεδίο της μάχης μέχρι το κέντρο της αρχαίας Αθήνας μέσω Βρανά, Αφορισμού, Σταματάς, Δροσιάς, Ερυθραίας, Αθμονίου (Αμαρουσίου), Ψυχικού κλπ. και ότι αυτή είναι η ιστορική διαδρομή, που διαφέρει από την -μέσω Μεσογείων- Ολυμπιακή.
  Εκτός από τη διαδρομή, ιδίως για το ποιός ήταν ο ημεροδρόμος υπάρχουν διάφορες εκδοχές και απόψεις: πιθανόν ο Φειδιππίδης που ήταν επίσημος δρομοκήρυκας των Ελλήνων (ή Φιλιππίδης ή Θέρσιππος ή Ευκλής...)

  Στον πρώτο αγώνα που ήταν και αγώνας επιλογής για τους Έλληνες που θα αγωνίζονταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κέρδισε ο Χαρίλαος Βασιλάκος με σχεδόν 3:18’. Ο Σπύρος Λούης δεν έλαβε μέρος, ενώ ήταν 5ος σε δεύτερο προκριματικό αγώνα, καθώς οι θέσεις αυξήθηκαν από 6 σε 10. Διοργανωτής των προκαταρκτικών ήταν ο συνταγματάρχης του στρατού, Παπαδιαμαντόπουλος, ο οποίος ήταν διοικητής του Σπύρου Λούη κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας

  Την Δευτέρα του Πάσχα, 6 Απριλίου ο Βασιλιάς Γεώργιος κήρυξε την έναρξη των 1ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Την 5η μέρα των αγώνων (29/3 με το παλαιό ημερολόγιο), λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι (στη 1:56.30) ο Παπαδιαμαντόπουλος, που ήταν και υπεύθυνος και για το έφιππο επιτελείο κατά τη διαδρομή, έδωσε την εκκίνηση στη γέφυρα του Μαραθώνα και 17 αθλητές ξεκίνησαν τον αγώνα των περίπου 40χλμ.

  Ο Σπύρος Λούης τερματίσε πρώτος στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο, σε 2:58’50”.
  Δεύτερος ήταν ο Χαρίλαος Βασιλάκος που ήταν ο νικητής στους Πανελλήνιους Δοκιμαστικούς Αγώνες πριν 4 εβδομάδες περίπου όταν διοργανώθηκαν ως αγώνες επιλογής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την "Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων" και ήταν ουσιαστικά το "Α΄ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου". Το B΄Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία -η οποία ιδρύθηκε εντωμεταξύ το 1897- αποτέλεσε το 1ο επίσημο πρωτάθλημα στίβου.

  Η απονομή έγινε όπως σε όλα τα αγωνίσματα την ημέρα λήξης με κλάδο ελιάς για τον 1ο και δάφνινο στεφάνι για τον 2ο, κι από ένα ασημένιο μετάλλιο.
  Τρίτος ήταν ο Σπυρίδων Μπελώκας που όμως ακυρώθηκε κατόπιν καταγγελίας ότι διένυσε μέρος της απόστασης σε κάρο!

  Βέβαια και η νίκη του Λούη έχει αμφισβητηθεί ιδιαίτερα: Δεύτερος αγώνας σε μικρό χρονικό διάστημα με μεγάλη διαφορά στην επίδοση, με τους άλλους αθλητές να μην αναγνωρίζουν ότι τους προσπέρασε και με τον πρώην διοικητή του, Παπαδιαμαντόπουλο. να είναι υπεύθυνος για το έφιππο επιτελείο της διαδρομής. Υπάρχει μάλιστα βιβλίο του Ντόναλντ-Γεωργιου Μακφαίηλ με τίτλο: “"Ο Χαρίλαος Βασιλάκος και η αμφιλεγόμενη πρωτιά του Σπύρου Λούη”".

  Ο βασιλιάς Γεώργιος ρώτησε τον Λούη τι δώρο θα ήθελε να του προσφέρει, και εκείνος του απάντησε : «Ένα γαϊδουράκι να με βοηθάει να κουβαλάω το νερό».
  Μετά τους Ολυμπιακούς ο Λούης γύρισε στο χωριό του και δεν πήρε μέρος σε κανέναν άλλο αγώνα δρόμου κι έζησε εργαζόμενος ως αγρότης, και αργότερα ως τοπικός αστυνομικός.

  Στις γυναίκες δεν επετράπη να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια Ελληνίδα, η Σταματία Ρεβύθη (γνωστή ως Μελπωμένη) έτρεξε ως διαμαρτυρία τον Μαραθώνιο μια μέρα μετά την τέλεσή του, ενώ δεν της επετράπη και να τερματίσει εντός του Σταδίου.

  Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο, αρχικά η διαδρομή είχε οριστεί στα 40χλμ, αλλά μετά από παρέμβαση της πριγκίπισσας της Ουαλίας και της βασίλισσας Αλεξάνδρας, η διαδρομή άλλαξε για να έχουν καλύτερη θέα στην εκκίνηση και στον τερματισμό αντίστοιχα. Η διαδρομή έτσι έγινε 42.195μ και το 1921 από την IAAF, στον κανονισμό 240, θεσμοθετήθηκε τόση. (Ενδιάμεσα, το 1912 ήταν στα 40,2χλμ, και το 1920 στα 42,75χλμ)

  Οι διαδρομές λοιπόν είχαν ως εξής: Αθήνα (1896) 40 χλμ., Παρίσι (1900) 42.260 μ., Σαιντ Λούις ΗΠΑ (1904) 40 χλμ., Λονδίνο (1908) 42.195 μ., Στοκχόλμη (1912) 40.200 μ., Αμβέρσα (1920) 42.170 μ.
  Το 1928 εν όψει των Βαλκανικών Αγώνων ο Ότο Σίμτσεκ, προπονητής της εθνικής στίβου, υποχρεώθηκε μάλιστα να προσθέσει στη διαδρομή άλλα 2 χλμ 195 μέτρα μέσα στο χωριό του Μαραθώνα.

  Το 1938 αποφασίστηκε η τέλεση ανά 2 χρόνια (με αρχή το 1939) διεθνούς αγώνα στην Κλασσική διαδρομή Μαραθώνα-Αθήνας, που τα έτη τέλεσης θα ήταν και το πανελλήνιο πρωτάθλημα.Έγιναν πολλές ετοιμασίες, στάλθηκαν προσκλήσεις σε ξένες ομοσπονδίες, έγινε και παραγγελία μεταλλίων από την Ελβετία και κυπέλλων από τη Γερμανία, όμως ο Β' παγκόσμιος πόλεμος ματαίωσε τα πλάνα.
  Το 1955 η ομοσπονδία της Φινλανδίας επανέφερε το θέμα με πρότασή της και ο ΣΕΓΑΣ με πρόεδρο τον Απ.Νικολαίδη έθεσε τον αγώνα, που θα γινόταν τον Οκτώβριο και ανεξάρτητα από το πρωτάθλημα. Ο αγώνας έγινε, με τα μετάλλια του ..1939, ενώ νικητής ήταν ο διάσημος Φινλανδός V.Karvonen, σε 2:27.30 υπο καταρρακτώδη βροχή.
  Επαναλήφθηκε το 1957 και το 1959, ενώ από το 1961 γινόταν την Άνοιξη και ταυτιζόταν με το Πανελλήνιο πρωτάθλημα.
  Το 1961 αγωνίστηκε ο σπουδαίος Αιθίοπας Ολυμπιονίκης Abebe Bikila, που ανέβασε κατακόρυφα το κύρος της διοργάνωσης. Τερμάτισε φυσικά 1ος και ξυπόλητος, σε 2:23.44. Την εκκίνηση έδωσε ο Στέλιος Κυριακίδης, κατόπιν πολλών προσπαθειων μάλιστα αφού το περίστροφο είχε πάθει αφλογιστία!

  Ο Γρηγόρης Λαμπράκης Βαλκανιονίκης και επί σειρά ετών κάτοχος και του Πανελληνίου ρεκορ στο μήκος με 7,37μ., πρωτοστάτησε στην ανασυγκρότηση του ΣΕΓΑΣ μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο κι έγινε μέλος της Διοίκησής του το 1946. Το 1963, την 21η Απριλίου πραγματοποίησε την Α' Μαραθώνια πορεία Ειρήνης - κατα την οποία συνελλήφθη. Ενα μήνα μετά δολοφονήθηκε.
  Ο Κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών διοργανώνεται από το 1983 και είναι αφιερωμένος στη μνήμη του.

  Το 1964 ο αγώνας του πρωταθλήματος έγινε μέχρι το Πικέρμι και με επιστροφή για τερματισμό στον Μαραθώνα (10 φορές διεξήχθη έτσι ο αγώνας του πανελ.πρωταθλήματος Μαραθωνίου).

  Το 1967 ορίστηκε στις 6 Απριλίου για τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας, με εκκίνηση στην έξοδο του χωριού, όπως το 1896, ενω τα επιπλέον μέτρα έγιαν ως παράκαμψη στη Ν.Μάκρη - είχαν ξεκινήσει έργα για τα 870μ. κυκλικά στον Τύμβο, που έγιναν στο Ευρωπαικό του 1969. Εκεί τερμάτισε 1ος ο Βρετανός Ron Hill που αμέσως κατευθύνθηκε στις κερκίδες να αγκαλιάσει τη γυναίκα του.

  Το 1974 έτρεξαν πρώτη φορά γυναικες στην Κλασική. Η Ζωζώ Χριστοδούλου ήταν η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε τον αγώνα, στον οποίο το συντριπτικό ποσοστό των συμμετεχόντων ήταν Γερμανοί.
  Το 1978 περισσότεροι από 100 δρομείς έφυγαν αρκετά λεπτά πριν την εκκίνηση και ο αγώνας απέτυχε.

  Το 1979 εμφανίστηκε η πρώτη επιχειρηματική κίνηση στον αγώνα. Χαρακτηριστηκε "the original run", με την ταξιδιωτική εταιρεία Mondial Tours του Γ.Κουρμούζη να διαφημίζει τον αγώνα στο εξωτερικό αλλά και να τον φέρνει σε ξένα πρότυπα: έγινε "εμπορικός" με καταβολή χρηματικού ποσού για τη συμμετοχή. Οι αντιδράσεις ήταν πολλες αλλά και οι συμμετοχές διπλάσιες σχεδόν, πάνω από 1300.

  Στο βαλκανικό του 1979, τη Δευτέρα 13 Αυγούστου(!) είχε εντυπωσιακή προσέλευση, με πάνω από 30 χιλιάδες να περιμένουν στο Παναθηναικό Στάδιο. Νικητής ο σπουδαίος Μιχάλης Κούσης που μάλιστα είχε πάει κόντρα στον ΣΕΓΑΣ που τον ήθελε να τρέξει και 5χλμ (είχε τρέξει και ήταν 2ος στα 10χλμ., μόλις 3 ημέρες πριν). Τερμάτισε σε 2:21.20. Μάλιστα 1μιση μήνα μετά ο Κούσης κέρδισε τους Μεσογειακούς στο Σπλιτ σε 2:06.52. - σε μια διαδρομή 900μ. μικρότερη όπως ανακοινώθηκε αργότερα. Μια επίδοση που σίγουρα θα ήταν κάτω από 2:11 σε πλήρη διαδρομή...
  Το 1981 τελευταία στιγμή η διοργάνωση μεταφέρθηκε 2 ημέρες μετά, την Τρίτη 20/10, λόγω εθνικών εκλογών. Καλύτερος Έλληνας ήταν ο Γιάννης Κούρος.

  Το αγώνισμα του Μαραθωνίου διεξάγεται επίσημα και για τις γυναίκες από το 1982.
  Το 1982, τα διοικητικά στο ΣΕΓΑΣ ήταν ανω-κάτω, υπήρχαν πολλές κόντρες και για τον Μαραθώνιο. Υπήρξε πολύ μεγάλη αποχή των Ελλήνων και ιδίως των πρωταθλητών
  Για το 1983 η αντιπολίτευση στο ΣΕΓΑΣ που είχε τον ελεγχο της ΤΕ Αττικής (με πρόεδρο τον Μ.Τσολάκη του Εθνικού) αποφάσισε την παράλληλη διοργάνωση Μαραθωνίου στη μνήμη του Γρ.Λαμπράκη. Ο ΣΕΓΑΣ με πρόεδρο τον Γ.Μαρσέλλο στήριξε το συμβόλαιο με τη Mondial Tours και τον "original run".
  Ομως η αντιπολίτευση του ΣΕΓΑΣ που στηριζόταν από τη νέα Κυβέρνηση στην Ελλάδα, κίνησε πολλές διαδικασίες. Τελικά η Ολυμπιακή Επιτροπή στις 17/8/1983 νομιμοποίησε τον Μαραθώνιο που ορίστηκε μια ώρα πριν!
  Το 1983 έγινε το ...μοναδικό: Διεξήχθησαν 2 διαφορετικοί αγώνες με διαφορά μιας ώρας. Προηγήθηκε ο 1ος στη μνήμη του Γρ.Λαμπράκη.
  Στον 1ο αγώνα της μεγάλης διοργάνωσης στις 8/10/1983, νικητής ήταν ο Φάνης Τσιμιγκάτος.
  Όσοι μετείχαν στον 2ο, τον "original", συνάντησαν και σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας - έγινε λόγος και για δολιοφθορά.
  Για 25χλμ έτρεξε και η Νορβηγίδα Grete Weitz που ηταν τιμώμενο πρόσωπο, 2 μήνες μετά τη νίκη της στο 1ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Ελσίνκι. (Την επόμενη χρονιά πηρε το αργυρο τους Ολυμπιακούς, μετά τη Joan Benoit)
  Μετά τις εκλογές της Ομοσπονδίας τον Μάρτιο 1984, η νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, με πρόεδρο τον Γιώργο Κατσιμπάρδη, "έσπασε" το εμπορικό συμβόλαιο και ο συνεχίστηκε μόνο ο "Λαικός Μαραθώνιος Ειρήνης Γρ.Λαμπράκης".

  Το 1984 ο Leon Swanepdel, ένας αθλητής της Ν.Αφρικής -χώρα που δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις- δήλωσε Γερμανός, έτρεξε και κέρδισε
  Το 1985 ο Βαγγέλης Καζαν που ήταν και στο ΔΣ του ΣΕΓΑΣ απελευθέρωσε συμβολικά πριν την εκκίνηση 3 λευκά περιστέρια. Ο μεγαλος Ron Hill έτρεξε σε ηλικία 47 ετών τον 100o του Μαραθώνιο και τερμάτισε 25ος.

  Στις 6/4/1986, την Ολυμπιακή ημέρα, έγινε στην κλασσική διαδρομή κι ένα άλλος Μαραθώνιος, στη μνήμη του Σπύρου Λούη, με πολλές εκδηλώσεις και με αφέτη τον Emil Zatopek.
  Ο αγώνας ξαναέγινε τον Μάρτιο 1987 και τον Σεπτέμβριο 1989

  Το 1990 έγινε για πρωτη φορά το πανελλήνιο πρωτάθλημα παράλληλα με τη διοργάνωση, με νικητές τον Γιώργο Μάλλιαρη και τη Σοφία Σωτηριάδου
  Το 1993 ήταν η 1η νίκη του Νίκου Πολιά, σε πανελ.πρωτάθλημα και στη διοργάνωση.
  Το 1996 ο αγώνας έγινε με σύνθημα "τρέχω για το παιδί με καρκίνο" και έλαβαν μέρος πάνω απο 3000 δρομείς, τα 2/3 από το εξωτερικό, με αρκετά προβλήματα όμως έναντι της διοίκησης ΣΕΓΑΣ.

  Τα έτη 1996 & 1997 έγινε και πρωτάθλημα Ημμαραθωνίου στη διαδρομή Μαραθώνας-Πικέρμι

  Από το 1999 το πανελλήνιο πρωτάθλημα γίνεται παράλληλα με τη διοργάνωση του Κλασικού Μαραθωνίου.
  Το 2000 ο αγώνας στιγματίστηκε από το θάνατο ενός Γερμανού από ανακοπή, λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό.
  Το 2001 ξεκίνησαν οι μεγάλες χορηγίες, με "Μέγα χορηγό" τότε την Alpha Bank. Άλλαξε το λογότυπο που πλέον έγραφε Athens classic marathon και το όνομα του χορηγού, σε φιγούρα 3 αρχαίων δρομέων. Υποχώρησαν οι αναφορές σε Ειρήνη και στη μνήμη του Λαμπράκη
  Το 2001, αγωνιστικά, μια μεγάλη καταιγίδα δημιούργησε πολλά προβλήματα και οι δρομείς έχουν να λένε για τις λίμνες και τις πλέον δύσκολες συνθήκες τότε.
  Το 2002 τρεις Ελληνίδες (Αμπατζίδου-Σούμα-Καρίμαλη) κατέβηκαν τις 3 ώρες, ενώ η Πολύζου σε 3:03 έτρεξε τελευταία φορά ανταγωνιστικά την κλασική διαδρομή.
  Το 2003 ο αγώνας ήταν σε μια διαδρομή υπό ..ανακατασκευή, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων και σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ οι δρομείς ταλαιπωρήθηκαν περιμένοντας τα πράγματά τους αφού το φορτηγό είχε κολλήσει στην κίνηση.
  Το 2004 ο αγώνας έγινε σε έναν αναδιαμορφωμένο χώρο εκκίνησης και στην ανακαινισμένη Ολυμπιακή διαδρομή. Η Λ.Μαραθώνος ήταν πλέον φαρδιά με νησίδα ασφαλείας Στο Παναθηναικό Στάδιο υπήρξε προέκταση εως τη Β.Όλγας&Αρδηττου. Ο θάνατος ενός Ελληνα δρομέα πριν το 10οχλμ επισκίασε τον αγώνα όπου 8 άνδρες έτρεξαν κάτω από 2:20.
  Το 2005 αφέτης ήταν ο νικητής των Ολυμπιακών Αγώνων, Stefano Baldini.
  Το 2007 ο Κενυατης Kipkurui σε κατάσταση υπογλυκαιμίας έπεσε πάνω σε διερχόμενο τραμ λίγα μέτρα μετά την άκρη της επέκτασης της διαδρομής, όπου δεν τον πρόλαβε κανείς. Το συμβάν έκανε το γύρο του κόσμου, η διαδρομή ξαναάλλαξε στο τέλος για να πηγαίνει πλέον μέσω Ηρώδου Αττικού στο Στάδιο.

  Το 2010 ο Μαραθώνιος ήταν "επετειακός" στα 2500 χρόνια από το ιστορικό γεγονός.

  Από το 2012 γίνεται και πάλι και το πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου, στο κέντρο της Αθήνας, παράλληλα με τη νέα διοργάνωση του διεθνούς Ημιμαραθωνίου που καθιερώθηκε την Ανοιξη.
  (από το 2014 σε διαδρομή, με εκκίνηση και τερματισμό τη Λ. Αμαλίας μπροστά από τo μνημείο του "Άγνωστου Στρατιώτη")

  Τον Φεβρουάριο 2014 στο Μουσείο Μπενάκη ο ΣΕΓΑΣ παρουσίασε το νέο λογότυπο και όνομα του αγώνα του Μαραθωνίου που πλέον η ταυτότητα και ονομασία του από "Κλασικός" μετατράπηκε σε:
  "Μαραθώνιος της Αθήνας. Ο Αυθεντικός"

  Στη διαδρομή αυτή, στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που διοργανώθηκαν στην Αθήνα,
  -το 1969 στο Πανευρωπαικό νικητής ήταν ο Βρετανός Ron Hill (2:16'47).
  -το 1982 στο Πανευρωπαικό νικητές ήταν ο Ολλανδός Gerard Nijboer (2:15'16) και η Πορτογαλίδα Rosa Mota (2:36'03)
  -το 1997 στο Παγκόσμιο νικητές ήταν ο Ισπανός Abel Anton (2:13'16) και η Γιαπωνέζα Hiromi Suzuki (2:29'48)
  -το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα στους άνδρες νίκησε ο Ιταλός Stefano Baldini σε 2'10"55 -κι αφού λίγα χλμ πριν το τέλος Ιρλανδός ιερέας ανέκοψε για λίγο τον προπορευομενο Βραζιλιάνο Vanderlei de Lima- και στις γυναίκες με 2'26"20 κέρδισε η Γιαπωνέζα Mizuki Noguchi.

  -> Νικητές και Ρεκορ διαδρομής

  Δείτε και:
  -> Η ιστορία του Μαραθωνίου γυναικών
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη StivoZ.gr : 22-03-18 στις 13:41
  w w w . s t i v o z . g r
  Η 1η διαδικτυακή κοινότητα
  αθλητών & φιλάθλων στίβου

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Designed and owned by Ioannis P. Pouloupatis